לימודים בתחומים טכנולוגיים – סקירה
לימודי טכנולוגיה הם תחום רחב החופף למספר רב של מקצועות לימודים, החל מהוראה ועד מנהל עסקים. הלימודים מתקיימים הן במתכונת תואר אקדמי והן במסגרת לימודי תעודה.
לימודי טכנולוגיה מתחלקים לכמה תחומים שונים: הוראה, טכנולוגיה בהיבט מעשי וטכנולוגית מידע.
בתי ספר שונים שמים דגש על הקשרים שונים, לדוגמה בהקשר חינוכי- מערכתי, ארגונים קטנים וגדולים או השוק הפרטי.
רצוי לבחון את ההדגשים השונים ששם כל מוסד בתוכנית הלימודים שלו, על מנת למצוא את השילוב הנכון ביותר עבור כל סטודנט.
חלק מבתי הספר מציעים גם מסלולי לימודים לתואר שני.
מהם עלות שכר הלימוד ותנאי הקבלה?
המחירים משתנים ממוסד למוסד ונעים בין מחיר של שכר לימוד אוניברסיטאי לשכר מכללות.
כמו כן חלק מהמכונים מעניקים תואר ראשון וחלקם במתכונת לימודי תעודה. לכן אם ישנו רצון להמשיך לתואר שני, יש לשים על כך את הדגש.
תנאי הקבלה משתנים אף הם ממוסד למוסד וממסלול למסלול. חלק מהמוסדות מבקשים ציון במבחן פסיכומטרי (ומשקללים את ציון הבחינה יחד עם ציוני הבגרות) אך לא כולם.
לכן לפני שניגשים לבחינה או משפרים בגרויות, רצוי להחליט על המוסד הנבחר ולברר מהן דרישות הכניסה שלו.
בתי ספר ומסלולים ללימודי טכנולוגיה:
לימודי הוראה של טכנולוגיה ומדעים: כוללת מקצועות מתחום החינוך וההוראה, בהתמקדות על טכנולוגיה ומדעים, כאשר המטרה היא להכשיר מורים ללמד תחומים אלה בבתי-הספר.
ניתן ללמוד תחומים אלה בבתי-הספר הבאים: המכללה האקדמית תל חי, מכללת אפקה, אוניברסיטת חיפה, בית ברל, המכללה האקדמית אחוה, סמינר הקיבוצים, המכללה להוראת טכנולוגיה, מכללת אורנים, מכללת הקדמה הצפונית, מכללת אורט בראודה ועוד.
לימודי טכנולוגיה בהיבט מעשי: תחומים אלה כוללים טכנולוגיה סלולארית, מערכות שמע ומיגון לרכב, ניהול מחסן ולוגיסטיקה, לימודי טכנאי מחשבים, אנרגיה סולארית, כמו גם שיווק ומכירות וייעוץ מכירות.
ניתן ללמוד תחומים אלה בנשיא טכנולוגית – המכללה לגרפיקה מחשבים ותקשורת (רמת-גן), מכללת מלט"ש ועוד.
טכנולוגית מידע: תחום זה קשור לתחום לימודי מנהל עסקים ועוסק בשימוש בטכנולוגיה לניהול ועיבוד מידע.
כחלק מתוכנית הלימודים, לומד הסטודנט על השימוש במחשבים, בתוכנה ובתקשורת מחשבים לצורכי אחסון, עיבוד, הגנה והעברה של מידע וחושף את הסטודנט לקורסים העוסקים בלוגיסטיקה, תכנות, עיצוב מערכות מידע וניתוחן, מסדי נתונים, פיתוח תוכנה, בינה עסקית ועוד.
בתי הספר המלמדים תחומים אלה בארץ הם: המכללה למנהל (ראשון-לציון), המכללה האקדמית נתניה (נתניה), הקריה האקדמית אונו (קריית-אונו), המרכז האקדמי רופין (עמק-חפר), המרכז ללימודים אקדמיים (אור יהודה), המכללה האקדמית ספיר (אשקלון) ועוד.
רשתות נוספות המציעות הכשרה נרחבת בתחום הטכנולוגי, החל מגיל החטיבה וכלה בלימודים גבוהים, והמציעות סניפים בכל רחבי הארץ הן אורט ועמל.
השתלבות בוגרים בשוק העבודה
ישנן דרכים רבות להשתלב בשוק העבודה לאחר לימודים בתחום הטכנולוגיה.
שילוב מסלול לימוד טכנולוגית מידע עם מנהל עסקים יוצר אינספור הזדמנויות תעסוקה בתחום החברות הפרטיות והציבוריות, ניתוח בניה וייעוץ לגבי מערכות מידע, עבודה מול ספקי טכנולוגיה, ניהול אבטחת מידע, ניהול רשתות ועוד.
לימודי טכנולוגיה בהיבט מעשי מאפשרים השתלבות בתחומי הטכנולוגיה השונים במשק, תוך הבנה, פיתוח והתקנה של מערכות טכנולוגיות שונות.
ככלל, תחום הטכנולוגיה שייך לשוק הנמצא בצמיחה מתמדת וישנו צורך עולה וגובר באנשי מקצוע טובים בתחום.