הנדסת חומרים
הנדסת חומרים היא תחום העוסק בחקר, הפקה וייצור תעשייתי של חומרים וכימיקלים שונים הנחוצים לחברה האנושית לצורך חיי היומיום.
למעשה, הנדסת החומרים, על אף היותה תחום חדש יחסית, משפיעה על החיים של כל אחד מאיתנו והיא תורמת את תרומתה להתפתחות ולהתרחבות התעשייה על שלל ענפיה השונים.
תהליכים שונים של הנדסת חומרים מעורבים בייצור של מוצרים שונים, החל מהבשמים הנמכרים ברשתות הקוסמטיקה המובילות, דרך פולימרים, פלסטיק ונייר וכלה בחומרים המשמשים לפיתוח טכנולוגיות מתקדמות ביותר בתחום התעשייה הצבאית.
מהנדסי חומרים עוסקים באופן שגרתי בטכניקות שונות לעיבוד חומרים, בהפקת חומרים בתהליכים שונים, כדוגמת ריתוך וכבישה, הרכבת חומרים מסוגים שונים, תהליכים פיזיקאליים וכימיים ותחומים רבים נוספים.
מה כוללים לימודי הנדסת חומרים?
אמנם תחום הנדסת החומרים בהתחלה היה מסלול שנלמד בעיקר במסגרת תארים מתקדמים בתחום הנדסת המכונות, אך במהרה הוא צבר תאוצה והפך לתחום עצמאי.
לימודי הנדסה לקראת תואר ראשון (B.Sc) נמשכים לרוב כארבע שנים. במסגרת לימודי תואר ראשון בהנדסת חומרים רוכשים הסטודנטים ידע תיאורטי נרחב, כמו גם ניסיון מעשי, בחומרים שונים.
הם לומדים על תכונותיהם של החומרים, הרכבם, הדרך בה הם מגיבים לסביבתם ונושאים רבים נוספים.
הסטודנטים לומדים להכיר לעומק תכונות כימיות, מכאניות ופיזיקאליות של חומרים שונים ולנצלן כדי לשפר את תהליכי הייצור השונים הקיימים בתעשייה המודרנית.
במסגרת לימודי הנדסת חומרים לומדים הסטודנטים לחקור חומרים קיימים ולפתח חומרים חדשים מסוגים שונים: פולימרים, חומרים מורכבים, מרכיבים אלקטרוניים, מתכות משופרות וחומרים נוספים.
תחומי הלימוד
לקראת תואר ראשון בהנדסת חומרים ניתן ללמוד במסלול חד חוגי או בשילוב עם תחום נוסף, כדוגמת: תואר ראשון בהנדסת חומרים ובהנדסת כימיה, תואר ראשון בהנדסת חומרים וננוטכנולוגיה, תואר ראשון בהנדסת חומרים ובפיסיקה ומסלולים רבים נוספים.
תוכנית לימודי תואר ראשון בהנדסת חומרים כוללת קורסים רבים בהנדסה ובתחומים משיקים: פיזיקה, מתמטיקה, תרמודינאמיקה, ביוטכנולוגיה, כימיה, פיתוח מוצר, אלקטרומגנטיות, אבטחת איכות מוצרים, ניהול טכנולוגי, מכאניקה אנליטית, חומרים וסביבה.
תחומים נוספים שנלמדים הם בקרת תהליכים, פולימרים, חומרים קרמים ורפלקטורים, אנליזה, מניעת קורוזיה, תהליכי יצור ועיבוד חומרים, כימיה אורגנית, חומרים מתכתיים, חומרים אלקטרוניים, חומרים פלסטיים, סטטיסטיקה, שימושי מחשב, מכאניקה סטטיסטית ואחרים.
תנאי קבלה
תנאי הקבלה לקראת תואר ראשון בהנדסת חומרים משתנים בין מוסד למוסד. עם זאת, לרוב נדרשים המועמדים להציג תעודת בגרות עם ממוצע ציונים של לפחות 85 ויותר, ציון סף בבחינה הפסיכומטרית ולפחות ארבע יחידות בגרות במתמטיקה, באנגלית ובמקצוע ראלי נוסף.
דרישות הקבלה במכללות הן לרוב נמוכות יותר מאלה הקיימות באוניברסיטאות.
היכן לומדים הנדסת חומרים?
לקראת תואר ראשון בהנדסת חומרים ניתן ללמוד במסגרת אוניברסיטה: במכון טכנולוגי לישראל – הטכניון, באוניברסיטת תל אביב ובאוניברסיטת בן גוריון שבבאר שבע.
לימודים לקראת תואר ראשון בהנדסת חומרים אפשריים גם במכללות רבות: המכללה האקדמית להנדסה על שם סמי שמעון, המכללה האקדמית להנדסה ירושלים, מכללת ספיר והמרכז האוניברסיטאי אריאל בשומרון.